LaLiga voorzitter zegt dat Barcelona geen sancties krijgt opgelegd over betalingen aan scheidsrechters

LaLiga voorzitter Javier Tebas zegt dat Barcelona geen sportieve sancties tegemoet kan zien in verband met betalingen aan een voormalige hoge scheidsrechter in Spanje. Volgens de Spaanse wetgeving inzake verjaring kunnen clubs pas drie jaar na een overtreding worden gestraft.

De situatie verwijst naar Barcelona dat Dasnil 95, een bedrijf geleid door vice-voorzitter van scheidsrechters Enriquez Negreira, 1,4 miljoen euro betaalde om van 2016 tot 2018 scoutingdiensten en mondelinge rapporten te ontvangen. De krant El Pais beweerde dat Barcelona in ruil voor betalingen een schriftelijk rapport en een dvd-beoordeling van scheidsrechters voorafgaand aan wedstrijden ontving. In een verklaring hield Barca vol dat het bedrijf van Negreira hen voorzag van “technische rapporten met betrekking tot professioneel scheidsrechteren”.

De CTA beheert de Spaanse organisatie van wedstrijdofficials en is onder meer verantwoordelijk voor de aanstelling van scheidsrechters voor wedstrijden in LaLiga. Tebas zei dat ondanks de overtreding van de regels inzake belangenconflicten, Barcelona niet in sportieve zin kan worden gestraft, hoewel zij nog steeds kunnen worden geconfronteerd met particuliere vervolging.

Over de beschuldigingen zei voormalig Barcelona-voorzitter Josep Maria Bartomeu tegen La Vanguardia: “Het is vals en absurd om te denken dat we een scheidsrechter hebben omgekocht.” Tebas benadrukte dat hij de leden van de scheidsrechterscommissie van de Spaanse competitie gaat vragen “of de heer Negreira enige inmenging had of zich met enige aanwijzing bemoeide”.

“We moeten vanaf het begin duidelijk maken, we hebben al gekeken naar [sportieve sancties] – het is niet mogelijk om sportieve disciplinaire sancties op te leggen omdat er al vijf jaar zijn verstreken.” voegde de voorzitter van LaLiga eraan toe.

De Spaanse voetbalbond zei dat ze Barcelona en de scheidsrechterlijke technische commissie (CTA) om informatie hebben gevraagd over de betalingen. Het valt nog te bezien of Barcelona door de rechter wordt gestraft, maar hun aanval op de La Liga-titel dit seizoen lijkt voorlopig veilig.

Laat een reactie achter