LaLiga voorzitter Javier Tebas hekelt ‘Superleague probeert Europees voetbal voor de gek te houden’

De Europese Superleague lijkt weer op de rails te staan na de bevestiging van de nieuwe opzet van het toernooi eerder op donderdag. Er zouden 60-80 teams meedoen, in plaats van 12, wat het oorspronkelijke voorstel was voor 2021. Het toernooi zou een vierledig systeem volgen, waarin de huidige binnenlandse competities zouden worden opgenomen.

A22, het bedrijf dat de nieuwe competitie wil opzetten, heeft een nieuw document gepubliceerd met de titel Tien principes voor een Europese voetbalcompetitie”, dat is ondertekend door A22 CEO Bernt Reichart. Intussen heeft LaLiga gereageerd op het laatste offensief van Real Madrid en Barcelona over hun plannen voor een afgescheiden Europese Super League door hen te bestempelen als de grote boze wolf die het voetbal wil verslinden. Javier Tebas maakte op Twitter zijn scepsis over de nieuwe voorstellen overduidelijk door de ESL te vergelijken met de Grote Boze Wolf uit Roodkapje en het Europese voetbal met het jonge meisje zelf.

Volgens het Spaanse blad Voz Populi heeft Tebas besloten Real Madrid en Barcelona uit te sluiten van toekomstige vergaderingen over de tv-rechten van de competitie en heeft hij hun stemrecht ontnomen. De spanningen tussen La Liga en de twee grootste Spaanse teams zijn hoog sinds de aankondiging van de oorspronkelijke Superleague in 2021.

Tebas zette ook vraagtekens bij verschillende aspecten van het voorstel voor de Super League. Hij tweette: ‘Vier divisies? Natuurlijk de top voor hen. Regering door de clubs? Natuurlijk alleen de grote clubs.’ A22 heeft het oorspronkelijke plan voor de Europese Super League aangepast, maar blijft erbij dat verandering nodig is: “Het Europese voetbal staat aan de rand van de afgrond.”

De drie clubs zouden meer dan 50 andere teams hebben benaderd over deelname aan het malafide toernooi. Onder de paraplu van A22 hebben zij de UEFA en de FIFA voor het Europees Hof van Justitie gedaagd, met als argument dat de bestuursorganen hun machtspositie hebben misbruikt, wat in strijd is met het mededingingsrecht van de Europese Unie. Zowel Barcelona als Real Madrid lijken vastbesloten deel te nemen aan de Superleague, dus het valt nog te bezien of deze ontwikkelingen gevolgen zullen hebben voor beide clubs.

Laat een reactie achter