LaLiga overweegt juridische stappen tegen Fifa’s WK- en CWC-plan

LaLiga overweegt juridische stappen tegen de Fifa vanwege de plannen van het wereldbestuur om de Club World Cup uit te breiden en het format van de volgende wereldbeker voor mannen in 2026 in Noord-Amerika te herzien.

La Liga overweegt juridische stappen tegen de FIFA naar aanleiding van een plan om het WK voor clubs in 2025 uit te breiden tot 32 teams, de frequentie ervan te wijzigen en de opzet van het WK voor mannen in 2026 te veranderen. De kwestie houdt verband met de aankondiging van FIFA-voorzitter Gianni Infantino op vrijdag, waarin hij zei dat het bestuursorgaan van plan is de huidige formats van het WK en het WK voor clubs te herzien.

Infantino zegt dat de FIFA vanaf 2025 een nieuwe wereldbeker voor clubs voor mannen met 32 teams zal opzetten en onthulde dat ze de indeling van de groepsfase van het WK van 2026 zullen “heroverwegen”. De Spaanse bond zei echter dat deze en andere FIFA-beslissingen “eenzijdig en zonder kennisgeving genomen met betrekking tot de kalender met nieuwe internationale toernooien onherroepelijk schade toebrengen aan het hele voetbalecosysteem.”

“De FIFA lijkt dat te vergeten en denkt alleen aan enkelen, zonder te weten wat de gevolgen zijn voor iedereen in het professionele voetbal.” aldus een verklaring. Ondertussen werd vrijdag ook bekendgemaakt dat de volgende Club World Cup, met het traditionele toernooi met zeven teams, van 1 tot 11 februari 2023 in Marokko zal plaatsvinden. Een uitgebreide 2025 Club World Cup zou de inkomsten van de FIFA tot meer dan 11 miljard dollar kunnen brengen.

La Liga is van mening dat de wijzigingen van de FIFA in haar internationale competities geen rekening houden met de gezondheid en het welzijn van de spelers. Ze zijn ook niet blij dat de volgende tranche van de Club World Cup, die de betrokken clubs en competities slechts twee maanden van tevoren heeft aangekondigd om zich voor te bereiden. De Spaanse bond zei dat het juridische stappen zou overwegen “om de Club World Cup met de aangekondigde opzet te verhinderen”. Het World Leagues Forum had al eerder soortgelijke klachten geuit over het feit dat het niet was geraadpleegd voordat Infantino de plannen bekendmaakte.

Laat een reactie achter